Reelle rettighetshavere
Sist oppdatert: 4. juli 2025.
Virksomheter og andre juridiske personer kan nå registrere opplysninger om reelle rettighetshavere.
Reelle rettighetshavere er fysiske personer som i siste instans eier eller kontrollerer en virksomhet. En virksomhet kan ha en, flere eller ingen rettighetshavere.
Plikten til å registrere opplysningene om sine reelle rettighetshavere trådte i kraft 1. oktober 2024. Fristen for å registrere dette er 31. juli 2025.
Både lov om register over reelle rettighetshavere og hvitvaskingsloven bruker begrepet reelle rettighetshavere, men har litt ulike kriterier for hva som er en reell rettighetshaver.
Er virksomheten registreringspliktig?
Sjekk om virksomheten må registrere reelle rettighetshavere. Svaret du får gir bare informasjon om plikten til å registrere – ikke om det allerede er registrert opplysninger.
Register over reelle rettighetshavere er opprettet som et tiltak for å motvirke hvitvasking, terrorfinansiering og økonomisk kriminalitet. Formålet med registeret er å gi oversikt over hvem som egentlig kontrollerer virksomheter.
Ofte stilte spørsmål
1. august trer bestemmelsen om tvangsmulkt (dagbøter) i kraft. Det betyr at vi kan ilegge dagbøter til de registreringspliktige virksomhetene som ikke har registrert opplysninger om reelle rettighetshavere. Virksomheten vil få et varsel i Altinn før dette skjer.
Nei, vi har ikke mulighet til å gi en utsettelse på fristen.
Ja, det må dere. Uavhengig om det er drift eller ikke i virksomheten, må alle registreringspliktige virksomheter sende inn skjemaet.
Det er ikke nødvendig å sende inn skjemaet hvis dere har sendt inn Samordnet registermelding om oppløsning innen 31.07.25, for å unngå mulig tvangsmulkt. Endelig sletting må være fullført i Enhetsregisteret/Foretaksregisteret innen 31.12.25.
For NUF, partrederi og forening er det nok å sende inn Samordnet registermelding om sletting til Enhetsregisteret/Foretaksregisteret innen 31.07.25 for å unngå mulig tvangsmulkt.
Nei, skjemaet for reelle rettighetshavere finnes kun digitalt på altinn.no. Det finnes flere måter å få sendt inn skjemaet:
- Regnskapsfører og revisor kan sende inn skjemaet på vegne av dere.
- Noen fagsystemer har laget løsning for å sende inn skjemaet. Hvis dere bruker fagsystem, kan du høre om det er mulig å sende inn gjennom dem.
Alle som er registrert med en rolle i Enhetsregisteret, kan skaffe seg elektronisk ID. For å sende inn skjemaet, trenger du minimum sikkerhetsnivå 3 på innloggingen, som tilsvarer MinID. Slik skaffer du deg elektronisk ID (digdir.no).
Ledelsen, regnskapsfører og revisor kan sjekke dette i innboksen til virksomheten i Altinn.
- Virksomheter som har registrert opplysninger om reelle rettighetshavere, får et vedtaksbrev i innboksen i Altinn. Sammen med vedtaksbrevet ligger det et vedlegg med registrerte opplysninger – registerutskrift.
- I arkivet til virksomheten i Altinn skal du også finne Arkivert skjema: Registrering av reelle rettighetshavere, når virksomheten har sendt inn skjemaet
Hvis du ikke finner noen av delene, har antakelig ikke virksomheten sendt inn opplysningene. Vi kan ikke sjekke det for dere, siden opplysningene er unntatt offentlighet.
Ja, det sjekker du på Min side.
Dere må vurdere om det er noen som utøver aksjonærrettighetene som gjør at de blir reell rettighetshaver. Hvis det er det, kan de registreres som reelle rettighetshavere, og så kan dere oppdatere eventuelle endringer senere.
Hvis det ikke er noen som har en slik rettighet, kan dere
- registrere at virksomheten ikke har reelle rettighetshavere, hvis det var den ene personen som var reell rettighetshaver
- registrere de andre reelle rettighetshaverne uten å melde noen knyttet til de aktuelle aksjene, hvis det er flere reelle rettighetshavere
og så kan dere oppdatere eventuelle endringer senere.
Vi kan ikke si når hver virksomhet får varsel, men virksomheten får et varsel i Altinn med en frist på tre uker til å sende inn sine opplysninger, før dagbøtene starter.