Oppdraget vårt
Sist oppdatert: 6. juli 2023.
Vi sørger for orden og oversikt over opplysninger om økonomiske forhold, eierskap og ansvar i virksomheter.
Brønnøysundregistrene er en etat underlagt Nærings- og fiskeridepartementet som forvalter registrene på oppdrag fra ni departementer. Hvert år får vi tildelingsbrev som er et sentralt styringsdokument fra departementet. Tildelingsbrevet gir oss samfunnsoppdrag og mål for perioden. Det skisserer opp økonomiske rammer og hvilke prioriteringer, resultatmål og rapporteringskrav vi har. Ut fra dette legger vi strategien vår.
Samfunnsoppdraget vårt i 2022
Vi skal bidra til økt verdiskaping gjennom å være en nasjonal registerfører og datakilde. Etaten skal forvalte registerdata på en måte som gir trygghet, orden og oversikt for næringslivet, frivillig sektor, innbyggere og offentlig sektor.
Det skal være naturlig å peke på Brønnøysundregistrene når nye relevante registre skal etableres. Våre data har stor verdi og må omsettes til forretningsmuligheter og merverdi for brukerne. Datadreven betyr å ta utgangspunkt i register- og næringslivsdata og utvikle merverdi.
Strategien vår er å være den foretrukne registerforvalteren og tilrettelegge for økt datadrevet utvikling.
Satsingsområdene våre er:
- Data og tjenester med riktig kvalitet og god informasjonssikkerhet
- Seriøsitet i samfunnet ved forebygging av arbeidslivskriminalitet og økonomisk kriminalitet
- Digitalisering med ny tjenesteplattform
- Sammenhengende tjenester med brukerne i sentrum
- Verdiskaping, innovasjon og bærekraftig omstilling gjennom samarbeid i næringslivet og frivillig sektor
- Fremtidig behov for riktig kompetanse og kapasitet
Visjonen vår er: For tillit og fornyelse av samfunnet
Bærekraft
FN har definert 17 bærekraftsmål. Vi har valgt de tre som vi har størst mulighet til å påvirke:
Bærekraftsmål 8: Anstendig arbeid og økonomisk vekst
- Brønnøysundregistrene skal ha et godt arbeidsmiljø med likestilling og mangfold. Vi har nulltoleranse for diskriminering på bakgrunn av etnisitet, seksuell legning, kjønnsidentitet, religion, funksjonsnedsettelse eller redusert arbeidskapasitet.
- Gjennom å tilgjengeliggjøre informasjon om norske virksomheter, bidrar vi til å tilrettelegge for anstendige arbeidsforhold, forhindre svindel, og slik bekjempe arbeidskriminalitet og økonomisk kriminalitet.
- Gjennom å tilgjengeliggjøre bærekraftsdata, bidrar vi til å synliggjøre virksomhetenes bærekraftsinnsats, og slik gjøre bærekraftsrapportering til et konkurransefortrinn.
Bærekraftsmål 13: Stoppe klimaendringene
- Brønnøysundregistrene skal redusere utslipp og annen miljøbelastning som vår virksomhet bidrar til. For eksempel gjennom valg av transportmiddel, valg av teknologiløsninger, digitalisering, energieffektivisering, innkjøpsrutiner og krav til leverandører.
Bærekraftsmål 17: Samarbeid for målene
- Brønnøysundregistrene skal bidra til å få offentlig, frivillig og privat sektor til å spille på lag for å få fart på det grønne skiftet.
- Vi skal innovere, utvikle og dele teknologi, bygge kapasitet og etablere solide samarbeidsarenaer for en bærekraftig utvikling.
Bærekraftspolicyen er forankret i virksomhetsstrategien og blir realisert gjennom en tilhørende handlingsplan.
Årsrapport
Årsrapporten leveres til Nærings- og fiskeridepartementet hvert år og gir et samlet bilde av Brønnøysundregistrenes aktiviteter og økonomi. Vi rapporterer på målene departementet satte for oss i tildelingsbrevet.
Her kan du lese et sammendrag av årsrapporten 2022.
Brukerundersøkelser
Vi jobber systematisk med å forbedre oss, og vi måler fortløpende hvordan vi lykkes med våre mål og strategier. Blant annet gjennomfører vi årlige brukerundersøkelser for å få kunnskap om hva brukerne synes.