Kapittel 1: Leders beretning
Sist oppdatert: 27. juni 2023.
Et år med høy fart og medvind
2022 har vært et år med stort tempo og gode resultater. Arbeidspresset har vært høyt på mange områder, med tøffe frister og krav. Likevel opplever vi at jobbmotivasjonen og trivselen hos våre ansatte er høy. Jeg vil takke alle ansatte for en imponerende innsats og stor fleksibilitet som gjør at vi leverer på samfunnsoppdraget.
Vi må tenke, og jobbe, på nye måter hvis vi også skal bidra til å nå FNs bærekraftsmål. Vi reviderte strategiplanen vår i 2022, og bærekraft skal nå være styrende for alle våre avgjørelser. Vår nye bærekraftspolicy skal hjelpe oss i riktig retning.
I 2022 har vi ikke innfridd på alle målene om saksbehandlingstid i registrene våre. For lang saksbehandlingstid i Enhetsregisteret og Foretaksregisteret kan føre til økonomiske konsekvenser for brukerne våre, og det samfunnsøkonomiske tapet er stort. Det gjør at vi prioriterer saksbehandling enda høyere framover. Samtidig er det lyspunkter – vi har økt den helautomatiske saksbehandlingen i Løsøreregisteret og Regnskapsregisteret, og dermed redusert saksbehandlingstiden for disse.
Helautomatiseringen – den skjer gjennom det store moderniseringsløft vi gjør med BRsys-prosjektet. Prosjektets prioriteringskriterier er hhv. kostnad, kvalitet og tid. Dessverre har vi ikke levert i henhold til tidsplaner for prosjektet, men året ble avsluttet med produksjonssetting av tjenesten salgspant og leasing på den nye registerplattformen. Den nye løsningen har høy kvalitet og reduserer saksbehandlingstiden fra 4 døgn til 8 sekunder. Fortsettelsen på BRsys-prosjektet vil også ha en positiv effekt på saksbehandlingstiden for flere registre.
Digital tilgjengeliggjøring forenkler og effektiviserer, og er kostnadsbesparende for både næringsliv og offentlig sektor. Årsstatistikken vår viser en betydelig vekst i digital tilgjengeliggjøring. Med vel hundre oppslag i sekundet, er det en fordobling fra 2021.
Det er tinglyst verdier for 30 billioner i Løsøreregistret og det ble behandlet over 3,1 millioner saker hos oss i 2022. Nytten Løsøreregisteret skapte for samfunnet i 2022 er beregnet til ca. 500 milliarder kroner. Og Brønnøysundregistrene utbetalte 8,1 milliarder kroner til ca. 14 000 norske bedrifter i løpet av året, i forbindelse med kompensasjonsordningene til næringslivet som følge av koronapandemien.
Vår årlige brukerundersøkelse viser at brukerne våre fortsatt har høy tillit til oss og de er godt fornøyde med tjenestene våre, på tross av økt saksbehandlingstid. Korrekte og pålitelige data er viktig for å bevare tilliten hos våre brukere. Brukerundersøkelse viser at både næringslivet og befolkningen ellers opplever stor trygghet rundt kvaliteten på våre data.
Økonomisk kriminalitet og arbeidslivskriminalitet er svært kostbart for samfunnet. Vår ambisjon er å være en naturlig samarbeidspartner i forebyggingen av økonomisk kriminalitet og arbeidslivskriminalitet. Våre data og kunnskap kan bidra til å forebygge dette.
2022 var frivillighetens år og vi markerte året ved flere anledninger. Målet var å løfte frem frivilligheten og Frivillighetsregisterets betydning. Det er da gledelig å se at vi har hatt en oppgang i antall datasett fra Frivillighetsregisteret. Antall oppslag i 2022 var 9,5 millioner mot 41 000 oppslag i 2021. Det er en markant økning og viser at registeret er et viktig inngangskriterium for deltakelse i tilskuddsordninger og liknende.
Vår daglige innsats skal bidra til tillit og fornyelse av samfunnet. Strategien vår er å være den foretrukne registerforvalteren og å øke den datadrevne utviklingen. Det skal være naturlig å peke på Brønnøysundregistrene når nye relevante registre skal etableres. Med en ny og modernisert registerplattform kan det høstes ytterligere gevinster av investeringene som er gjort. Dataene våre har stor verdi og må omsettes til forretningsmuligheter og merverdi for brukerne.
Tilliten til offentlig sektor utfordres som aldri før. Krigen i Europa påvirker også oss. Vi står i et skjerpet trusselbilde. Samtidig som digitalisering forenkler og effektiviserer samfunnet, gjør dette at vi også blir mer sårbar. Vi har i 2022 arbeidet kontinuerlig med å øke informasjonssikkerheten i våre systemer og data, men dette har en betydelig kostnad – både kapasitetsmessig og økonomisk. I dette arbeidet har vi hatt en god dialog med vårt eierdepartement. Gjennom økt finansiering er vi blitt mer rustet til de oppgavene som ligger foran oss, men fremdeles gjenstår et betydelig arbeid her. I tillegg har Brønnøysundregistrene tatt initiativ overfor øvrige forvaltere av nasjonale felleskomponenter. En bedre samordning mellom offentlige aktører vil bygge økt motstandsdyktighet mot digitale trusler.
Vi har hatt stor utviklingsaktivitet i 2022. I tillegg til vårt moderniseringsprosjekt BRsys, er blant annet Register over Reelle rettighetshavere klart for produksjonssetting. Vi er involvert i arbeidet med to livshendelser, og fire privat- og offentlig samarbeid, der gjenbruk og samarbeid på tvers er avgjørende for nye tjenester og økt verdiskaping.
Samarbeid om innovasjon og verdiskaping er en viktig del av vårt DNA og dette har vært sentralt også i utviklingsarbeidet i 2022. Samarbeid mellom offentlig og private aktører har vist seg å gi stor samfunnsnytte i form av nye tjenester og løsninger. Finansnæringen oppgir i sin aktivitetsrapport for 2022 at dette samarbeidet har et gevinstpotensial på hele 48 milliarder kroner over 10 år.
Brønnøysundregistrene har flere samfunnskritiske oppgaver og vi står midt oppe i en stor omstilling både økonomisk og teknologisk, med behov for en kompetansedreining. Skal vi lykkes, er vi avhengig av å rekruttere og beholde relevant kompetanse. Vi jobber for at Brønnøysundregistrene skal være en attraktiv arbeidsplass – for alle uansett alder, kjønn, legning, hudfarge, etnisitet mv. Mangfold er en viktig nøkkel til innovasjon, bærekraft og omstilling. Livslang læring og strategisk kompetansestyring er viktige satsingsområder for oss. Sommeren 2022 hadde vi for andre år på rad sommercamp for studenter, i samarbeid med Digitaliseringsdirektoratet og Digitale Helgeland. Nok en vellykket satsing på unge talenter som vi skal fortsette med.
Fornyelse av egen virksomhet er avgjørende for å levere godt på samfunnsoppdraget. Da innovasjonsmiljøet vårt opprettet et digitalt kontor for Brønnøysundregistrene i Metaverset, fikk vi mye oppmerksomhet i både inn- og utland. Ny teknologi må læres, og vi må la oss utfordre av den. Europas ledende politikere kommer etter inn i Metaverset, og Frankrikes president Macron har holdt tale der.
Vi har mange spennende og utfordrende oppgaver som ligger foran oss. Med felles innsats på tvers av offentlig, privat og frivillig sektor skaper vi gode resultater. Vi er best på lagsport!
Brønnøysund, 15. mars 2023
Lars Peder Brekk
Direktør