Språk
Søk
Meny

Søk


Velg språkForside bokmål

Alt innhold er tilgjengelig på bokmål

Forside nynorsk

Noko av innhaldet er tilgjengeleg på nynorsk

Erik Fossum fikk hederspris for Altinn-samarbeidet

Publisert: 28. oktober 2016

Brønnøysundregistrenes tidligere direktør Erik Fossum er vinner av Rosingakademiets hederspris i 2016.

Tidligere direktør Erik Fossum

Tre personer turte å tenke utradisjonelt, innovativt og på tvers av etatsgrenser. De tre har lagt et grunnlag for at Norge i dag er et smartere land. Vinneren av årets hederspris er en av opphavsmennene bak IT-prosjektet Altinn som mer enn noe annet har endret det offentlige Norge, sa styreleder i Den Norske Dataforening, Terje Wold. Tidligere skattedirektør Bjarne Hope og tidligere direktør i Statistisk sentralbyrå, Svein Longva er dessverre ikke lenger blant oss, men Wold understreket det unike samarbeidet mellom de tre.

Formidable samfunnsmessige gevinster

Terje Wold understreket hvordan Altinn har revolusjonert innrapporteringen og den elektroniske dialogen mellom næringslivet, innbyggerne og det offentlige.

– Flere hundre millioner skjema og meldinger har passert via løsningen siden starten i 2003. De totale besparelsene for samfunnet ligger trolig et sted mellom 15 og 20 milliarder kroner. Som innbygger i landet har vel hver og en av oss spart timer av irritasjon og gremmelse over selvangivelsen, sa Wold.

Celebert selskap

Rosingakademiets hederspris deles ut til personer som på en betydelig måte har bidratt i utviklingen, markert og preget norsk IT-fag og -bransje nasjonalt eller internasjonalt over en lengre periode. Blant tidligere vinnere finner vi blant annet Norsk Data-gründer Lars Monrad-Krohn, tidligere professorer som Jon Bing og Kristen Nygaard, bransjeveteranen Peter Hidas og Opera Software-gründer Jon Stephenson von Tetschner.